Mittwoch, 1. April 2015

Piros hó

Április elseje itt sem múlhat el nyomtalanul. Hadd osszam meg veletek az egyik házi feladatomat abból az időből, amikor éppen az interjú műfaját csépeltük.


HVG – Portré

Baukó (VV) Éva
celebügyi miniszteri biztos

Névjegy:

"Középiskolás koromban arról álmodoztam, hogy egyszer portréinterjú készül velem a HVG-be" – világít rá az EMMI nemrég kinevezett 32 éves miniszteri biztosa arra, hogy még az ő személyiségének is vannak rejtett rétegei. A tősgyökeres pécsi tanítónő anya és a hasonlóan lokálpatrióta gázszerelő apa mindig is az értelmiségi pálya felé terelgették egyszem lányukat. Akiről viszont hamar kiderült, hogy külső adottságainak köszönhetően a modellpályán is tud érvényesülni. "A szüleim az első sorban tapsoltak, amikor elnyertem a Pécs Szépe címet. Én azonban többre vágytam." A Corvinus Egyetem külgazdasági szakára jelentkezett, ahová elsőre fel is vették. A summa cum laude minősítésű diploma megszerzése után egyenes út vezetett volna a Külügyminisztériumba, ám ő nem fogadta el a felkínált állást. Az egyetemen maradt tanársegédként, életét és munkáját így a tudomány szolgálatába állítva. S mivel az oktatói munkabérből nem tudta támogatni időközben nyugdíjassá vált szüleit, időnként vállalt hoszteszkedést is. Éppen egy ilyen munka során figyelt fel rá az RTL Klub producere 2010-ben, aki az újonnan induló Való Világ 4. szériájába keresett játékosokat. Mint mindenben, ebben a műfajban is maximalista volt, nehezen dolgozta fel, hogy "letaszított a trónról az a díszgörög". S bár a közvélemény ezután főként botrányhősnőként könyvelte el, valamint az alkohollal is meggyűlt a baja, tudta, hogy az ő ideje még csak ezután következik. Bízott benne, hogy valakinek feltűnik: a dekoratív külső éles elmét takar. Nem kellett sokáig várnia. 2014 végén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen kérte fel, hogy celebügyi miniszteri biztosként segítse a minisztérium munkáját.
Az immáron komoly kormányzati funkciót betöltő szépség egyedül él Pesten, garzonját csupán palotapincsijével osztja meg. "Bár hozzátartozna a szakmámhoz, nincsen tévém. A hírekről a telefonom segítségével tájékozódom, a kikapcsolódást pedig a korareggeli jógázás jelenti. Ilyenkor támadnak a legjobb gondolataim."

Feltételezzük, kellett némi politikai kapcsolat ahhoz, hogy a neve egyáltalán felmerüljön miniszteri biztosként. Hogyan értesült arról, hogy ilyen komoly pozícióra szemelték ki?

Soha semmi közöm nem volt a politikához. Amikor először felhívtak a miniszter úr titkárságáról, és bemondták, hogy EMMI, majd elolvadtam a gyönyörűségtől. Meg voltam győződve róla, hogy Amerikából hívnak és a tévés munkásságomat akarják díjazni.

Akkor nem csak bennünket lepett meg a dolog. Ez megnyugtató. Mi az Ön feladata egyáltalán?

Nem sértődőm meg, sokan nem tudják feldolgozni, hogy az egykori villalakó ma saját sofőrös autóval közlekedik. Az, hogy létrehozták a pozíciómat, Balog miniszter úr széleslátókörűségének köszönhető. Felismerte ugyanis, hogy a mai fiatalok jobban ismerik a celebeket mint a politikusok neveit. Őket szeretné megszólítani rajtam, illetve a többi hírességen keresztül.

Hogyan kell elképzelni az Önök együttműködését? Mostantól a valóságshow-hősök fogják meghatározni az ország kulturális irányvonalát?

Kérem, ne menjünk ilyen messzire. Jelen pillanatban arról tartok workshop-okat a minisztérium munkatársainak, hogyan működik a média, miként születnek a celebek. Ez egy állandóan változó világ, amit belülről láttam, sőt, még látok most is.

Az ám, hiszen a minisztérium-beli munkája mellett Ön továbbra is az RTL Klub munkatársa, a Való Világ háttérműsorát, a BeleValó Világot vezeti. Tényleg, nem okoz gondot ez a kettősség az életében? Nem csúfolta még senki excellenciás asszonynak a háta mögött?

A producerem kifejezetten büszke rám. Bár tudja, hogy most már kevésbé vagyok terhelhető, hosszú távon számítanak rám a csatornánál. Kifejezetten kamatoztatni is tudják az én kormányzati kapcsolataimat és a kifinomult kommunikációs képességemet.

Hú, most nagyon rejtélyesen fogalmazott. Jó nyomon járunk, ha azt feltételezzük, az Ön keze van az RTL Klub-ot különösen sújtó reklámadó eltörlésében?

Nem akarok nagyképű lenni, de van hozzá közöm. Valójában ez az én pozícióm lényege: meg kell győznöm a felsőbb politikai erőket, hogy ne becsüljék alá a legnézettebb kereskedelmi csatorna népnevelő erejét. Ha kell, állítsák hadrendbe a celebeket egy jó ügy érdekében. Ehhez viszont az is kell, hogy az adott csatornának megérje Magyarországon működni.

Látjuk, máris kiválóan elsajátította a diplomatikus válaszadás tudományát. Erre nyilván szüksége is van az új pozíciójában. Tényleg, hogyan fogadja a közismerten keresztény-konzervatív állomány, hogy Ön időnként fehérneműs képekkel kíván jó éjszakát a Facebook-on?

Köszönöm, hogy felhozta ezt a témát. Celebügyi biztosként az is a feladatom, hogy felvilágosítsam és továbbképezzem a minisztériumi dolgozókat a közösségi média erejéről és társadalmi hasznáról. Higgyék el, én ebben profi vagyok.

Szemernyi kétségünk sincs efelől. Az Ön személyisége tehát elbírja a kettős terhelést. De hogyan fogadták a szülei, hogy egyetlen gyermekük politikai babérokra tört? Nem akarnának már inkább unokázni?

A szüleim mindig és mindenben támogattak. S bár rögös út vezetett el idáig, ma már nagyon büszkék rám. Fiatal vagyok még, a családalapításnak is el fog jönni az ideje.

Úgy legyen. Végezetül hadd kérezzük meg: eljátszott már azzal a gondolattal, hogyan folytatja a mandátuma lejárta után? Marad a politikai pályán? Vagy újra irány a dzsungel?

Így vagy úgy, jobb, ha megszokom, hogy állandóan majmokkal vagyok körülvéve.

5 Kommentare: